Vil din hund snakke?

Du går en dejlig tur med din hund. Vejret er godt, og du nyder den friske luft. Nu kommer der en anden hundelufter imod jer. Da I når hen til hinanden, hilser hundene … og hvad sker der så? Kan de lide hinanden? Vil de lege, eller vil de blive sure og skælde ud?

Det kan være svært at vide på forhånd, om ens hund kan lide en anden hund. Det kan også være svært at vide i situationen. Men der er nogle tegn, du kan kigge efter. Du finder dem på hundens krop. Hunde bruger nemlig rigtig meget deres krop til at kommunikere med.

Hundesprog

Noget af det bedste, du kan gøre for din hund, er at lære om hundesprog. Når du forstår hundesprog, kan du hjælpe din hund, hvis den fx føler sig presset i en hilsesituation, fordi den anden hund ikke er rar.

Alle ved, hvad det betyder, når en hund begynder at knurre og bide. Men der sker altid noget før det. Det er en optrapning. Kan du lære at opdage, når optrapningen begynder, kan du stoppe den før det første knur.

Kig på hunden i situationen. Det er dens kropsholdning og dens bevægelser, der er interessante. Hvad observerer du?

  • Afslappethed vs. anspændthed
  • Løse vs. stive bevægelser
  • Blink vs. stirrende øjne
  • Venden bagenden til vs. venden forenden til

Hvis du ser to hunde, der virker afslappede, bevæger sig frit, på skift vender bagenden til hinanden og ikke stirrer, så er der nok ingen problemer. Begynder bare én af hundene derimod at blive stiv og anspændt i kroppen, så kan det eskalere. I den situation er det bedst, at I kalder hver jeres hund med jer og igen går hver til sit.

Forebyg problemer

Hunde er af natur konfliktsky, og de går langt for at undgå slåskampe. Men en hund, der føler sig presset, vil være nødt til at sige fra. Hilsesituationer på gåture er ofte lidt pressede. Hundene har snor på og er begrænsede i deres bevægelser og kan desuden ikke løbe væk.

Du kan fjerne meget af presset ved at undgå opstillingen med to hunde med front mod hinanden. Gå i stedet lidt sammen. Så vil hundene vende samme vej og konfrontationen er mindre direkte.

En anden super forebyggelse er at kende din hund. Hunde er forskellige. Nogle kan ikke lide at hilse på andre på deres gåture, nogle kan ikke overskue at hilse om morgenen. Nogle voksne hunde gider ikke hvalpe, og nogle er bange for sorte hunde. Hvis du ved, hvad din hund ikke kan lide, kan du hjælpe den med at undgå netop det.

Måske vil du også synes om…

Kære Brevkasse 

Kære Brevkasse 

Hej Dyrlæge, min hund kurrer hen af gulvet, og jeg ved udmærket, at det er hendes analkirtler, der skal...

Canicross – hvad er det? 

Canicross – hvad er det? 

Fotos af Tails of Ragno Karoline S. Brinch er en af grundpillerne i udbredelsen af canicross-sporten, som er...