Sådan håndterer du internathunde, som beskytter sin mad

Internathunde som beskytter sin mad

Hej hundetræner

Hvordan håndterer man bedst muligt en internathund, som beskytter sin mad og sit legetøj etc. Vi har kun den ene hund, men vi har svært ved at tage ben fra ham og legetøj. Han er 6 år og et gadekryds. Vi kender intet til hans fortid. Vi har tidligere forsøgt at få en træner til at hjælpe os, men det blev han endnu mere stresset over.

På forhånd tak.

Vibeke Hansen, Valby

Hej Vibeke,

Ressourceforsvar er både naturligt og en god overlevelsesteknik. Når en hund forsvarer sin mad, legetøj og andre ressourcer, er det vigtigste at lære den, at det slet ikke er nødvendigt. Det gør man ved at vise, at den kan stole på os at vi aldrig vil stjæle fra den. Derfor skal man generelt lade hunden være, når den har disse ting, hvis man kan.

Planlægger man lidt, kan man ofte undgå problemer ved kun at give hunden adgang til “værdifulde ting”, hvor det ikke er et problem, eller på en måde, der formindsker værdien af det. For eksempel kan man give genstanden til hunden, når den er i bur, eller man kan dele maden op i adskillige måltider hver dag, så hunden ikke når at blive alt for sulten mellem fodringer.

Når der alligevel opstår situationer, hvor man er nødt til at få en værdifuld ressource væk fra den, så er det bedst at bytte. Hvis hunden har noget spiseligt, så tilbyd den noget mad som er endnu bedre. Du viser hunden det nye mad og lokker den til at rykke sig væk, eventuelt ved at kaste det et stykke fra dig. Samtidig med hunden spiser det nye mad, samler du roligt det første op. Med legetøj, stjålne sko osv. kan du bytte for et andet legetøj eller for mad.

Hvis hunden når at vende tilbage inden du har fået fjernet genstanden, så lad det falde ned igen og prøv forfra, for ellers risikerer du, at hunden napper dig. Hvis du prøver at tage tingen for hurtigt, føler hunden, at du prøver at snyde den, hvilket kan ødelægge tilliden.  Og måske vil den prøve at tage genstanden fra dig igen.

Det er okay, hvis det tager flere forsøg, for det er en forhandling og ikke tvang. Øv dig så det bliver rutine for både begge parter. Efter øvelsen skal du give hunden den oprindelige genstand tilbage, så den udover at få noget rigtigt godt ud af det også får lov til at beholde den oprindelige ressource.

Den anden øvelsesrække, jeg stærkt anbefaler, ændrer hundens negative associationer til din “nærhed til de eftertragtede ting”, så de i stedet bliver positive. Det er nemmest at træne det med mad først: 

Start med at holde hundens madskål i den ene hånd og brug den anden til at tage en lille godbid og kast det på gulvet nær hunden. Giv den tid til at spise det og se tilbage på dig, før du smider det næste. Gør det adskillige dage.

  1. Når du føler, det går godt, kan du sætte dig på hug og kaste eller rulle maden til den. Tilbyd det ikke direkte fra hånden endnu. Dette gør du også i adskillige dage, og kun når du ser, at hunden er afslappet under øvelsen, tager du det næste skridt.
  2. Nu sætter du skålen med halvdelen af maden på gulvet, og når den næsten er færdig med at spise det, så kaster du resten af maden lidt ad gangen på gulvet nær skålen såvel som ned i skålen (uden at din hånd kommer nær). Når det går godt, så går du lidt rundt imens alt imens du fortsætter med at kaste maden ned. Sørg også for at have noget ekstra lækkert du kaster ned, således at det er bedre end det, der i forvejen er i skålen. Gør dette i mindst en uge, så du virkelig opbygger tillid og ro.
  3. Så er det tid til at tilbyde maden fra hånden, men der er nogle vigtige regler. Skålen skal sættes på et bord, hvor du kan nå den, ikke i den anden hånd og friste hunden. Du skal stå op, sidde på en stol, eller sidde på hug, så du hurtigt kan komme væk. Din hånd skal holdes fladt, som når man giver heste godbidder. Og endeligt skal du bevæge dig roligt og naturligt. Denne gang tager du en større godbid. Du rækker hånden fremad og tilbyder maden til hunden. Hold hånden stille og vent indtil hunden er færdig og trækker sig tilbage, før du gentager.
  4. Nu giver du hunden sin mad fra sin skål på gulvet. Du nærmer dig hunden med lækker mad i hånden og bøjer dig en smule fremad, mens du tilbyder den maden. Hold dig langt nok fra hunden og skålen til ikke at virke truende, og placer dig, så hunden må flytte sig lidt væk fra skålen for at nå maden i din hånd. Når hunden har taget maden, vender du dig om og går lidt væk. Gentag adskillige gange. Hvis hunden spiser meget hurtigt, kan du bruge en “slow feeder”. Langsomt kan du nærme dig skålen mere og mere som hunden føler sig mere tryg, og derefter røre ved skålen i længere og længere tid. 
  5. Når du kan gentage dette adskillige gange uden at hunden stivner, kan du løfte skålen nogle få centimeter med den ene hånd mens den anden hånd placerer lækker mad i skålen og sætter den tilbage på gulvet. Løft skålen højere og højere hver gang og tag den derefter over til et bord, før du lægger maden i og giver skålen tilbage.

Samme principper bruger du i øvelser med legetøj og andre genstande.

Hundetræner - eMagasinet Dig og Hund

God fornøjelse med træningen.

Mvh Stine Thede, hundetræner, cert. hvalpetræner fra  DKK, hundetræner i Get a Grip.

Måske vil du også synes om…

Fascineret af ulvehund

Fascineret af ulvehund

Historien om ulvehunden Yela er en usædvanlig fortælling om dyb fascination for en type hund som mange...