Sådan bliver en god førerhund til

Har du tænkt over, hvordan en førerhund bliver i stand til sikkert at vise sin blinde bruger trygt rundt i gadebilledet? Hvilken træning ligger der bag de fænomenalt dygtige hunde? Dig og Hund har spurgt John Pedersen som er konsulent i Brugernes FørerhundeOrdning i Roskilde. 

-Uddannelse af hunden starter allerede fra hvalp, ja fra den er 8 uger gammel. 

John Pedersen fortæller at egnede hvalpe kommer ud hos en såkaldt fodervært, hvor de bliver socialiseret. Her bliver de blandt andet trænet med små simple opgaver og kommandoer som fx ordene højre og venstre. Det hele er selvfølgelig ren leg, men leg som gør alt indlæring senere meget lettere. 

– Tidlig indlæring gør det nemmere både for træner, som får hvalpen i hænder, når den er ca. 11-12 måneder – og sidenhen brugeren, som skal have hunden hos sig. 

Foderværter

Foreningen har i alt 10 gode foderværter pt. Foderværter er med andre ord almindelige familier, som alle er blevet screenet for egnethed til at kunne tage en hvalp ind. Her er hunden således placeret det første år af dens liv. Egnet vil sige, at familiens rammer og tidsressourcer hænger sammen med, hvad hvalpen har brug for, for at kunne udvikle sig på en ønskværdig måde. 

Før en af foreningens’ trænere får hvalpen i hænder, skal den dog til diverse sundhedscheck inklusiv røntgen, pointerer John.  Det er meget vigtigt, at sundheden er i top, tilføjer han alvorligt. Hvis der skulle være nogle sundhedsproblemer med hunden, som vi vurderer væsentlige i forhold til hundens kommende arbejdsopgaver, får foderværten lov til evt. at beholde hunden, hvis de ønsker det, påpeger han. Ellers finder vi en anden familie til hunden. 

Når hvalpen forlader sin fodervært er den endelig klar til den ”rigtige fører-træning”, og så kommer den hjem og bor privat hos en af de 5 instruktører i foreningen, fortæller John. Her vil hunden lære 34 forskellige kommandoer – og trænes i en helt almindelig række hverdagssituationer, som fx at komme udenom tøjstativer, finde trappen, finde døren og komme op og ned af bussen mv. Alt sammen noget som skal gøre verden lettere og tryggere for en blind at navigere i. 

-Efter kun 6 måneder hos instruktøren kan hunden alle 34 nyttige kommandoer udenad. Men allerede efter en måned kan vi begynde at finde ud af, hvem der skal have hunden og få den introduceret til brugeren, når der foreligger en bevilling fra kommunen vel og mærke. 

En hund er en kørestol

Før en bruger kan få bevilget et hjælpemiddel, her en hund, som af kommunerne sidestilles med en kørestol, er der nemlig en lang række kriterier som skal være opfyldt med hensyn til synshandicap. Foreningen får udleveret en øjenattest fra øjenlægen og kan sammen med ansøgeren vurdere, hvor store chancerne er, for at kunne få bevilget en førerhund. 

-Man kan ikke bare få en førerhund med mindre, man har et betydeligt synshandicap, som gør at man fx falder over cykler eller lign, understreger John. 

Man skal have så dårligt syn, at man ikke kan fungere i sin hverdag. Er en hund derimod afgørende for, at du kan fungere i hverdagen, fx  passe et studie eller tage med offentlige transportmidler, er der større chance, for at få en ansøgning godkendt hos kommunen. Nogle kommuner er dog meget nemmere end andre, siger John, og tilføjer, at foreningen altid hjælper brugeren med selve ansøgningen. 

-Ja én ting er, hvad en bruger har reelt behov for med hensyn til hjælpemiddel. Nogle brugere  er vanvittige dygtige til at være blinde. De færdes måske uden problemer på trods af meget nedsat syn. Noget andet er også, om brugeren er klar til at få en hund med det ansvar, der følger med. Det kræver ”mobility-træning” at færdes med hund, da det er meget anderledes end bare selv at skulle færdes udenfor, og man skal selv kunne vedligeholde træningen af hunden løbende.

Grundigt match

Hvordan et egentlig match foregår, når brugeren ER godkendt af kommunen, er også en særdeles grundig proces. John fortæller, at de tænker meget over, hvilke brugere der passer til en bestemt hund. 

-Vi tager hunden med i bilen og kører faktisk hunden ud til brugeren, med de ting, vi lærer hunden. Det er helt anderledes end i mange andre lande. I USA fx, får brugeren en færdigtrænet hund med sig hjem, som udelukkende har været trænet på en skole.

Den her ordning er ret smart, påpeger John. For brugeren føler, at de selv er med til at træne hunden. Så kan brugeren lære hunden at kende gradvist samtidig med at hunden også lærer dens fremtidige omgivelser at kende. Stille og roligt med langt mindre stress for begge parter. 

– Det er ikke en hyldevare vi leverer. Vi synes selvfølgelig at vores måde er den bedste, men når folk kommer fra udlandet og kan se hvor godt vores hunde er trænet, bliver vi kun endnu mere overbeviste om, at det er et virkelig godt program vi har. 

John gør også klart at hele hundens træning og uddannelse er et livstidsansvar, som er en hjertesag for foreningen. 

-Hvis vores brugere kommer ud i et problem med deres hund, så hjælper vi med råd og vejledning – og det er for livstid. 

Hvordan kan en hund blive en førerhund? 

Alle hunde kan i princippet blive førerhunde, pointerer John og tilføjer at nogle racer dog egner sig bedre end andre. Hunde, der er egnede er typisk racer, der har størrelse og typer, der godt kan lide naturligt at samle ting op fra jorden – som har det, der hedder et hjælpergen. Lidt samme type hund, som man bruger som servicehund. Den skal have ”robusthed i sindet”, skal kunne koncentrere sig og kunne adskille arbejde fra fritid derhjemme, hvor den meget gerne må være helt almindelig legesyg og nysgerrig hund. Den type hunde kan ligeledes også nemt lære at advare deres bruger om blodsukkerfald fx ved diabetes som rigtig mange blinde lider af. 

– En førerhund skal kunne lide at arbejde for dig og være omsorgsfuld. Vi bruger næsten udelukkende tæver af retrievertypen, herunder labrador- og golden retrievere. Engang imellem bruger vi dog hanner. 

John gør dog klart, at de nu også har fundet frem til en gammel østtysk schæferhunderace som hedder Altdeutscher schæfer. Det er en race som har sin oprindelse i Tyskland, og hundene er både afbalancerede og en fornøjelse at træne. 

-De er meget roligere end almindelige schæfere som har en tendens til at være aktive med et stort driftsanlæg. 

John afslører, at foreningen har fået lov til at købe en avlstæve, som skal bo ude hos en fodervært på kontrakt. Foreningen kan så trække i alt tre kuld hvalpe på tæven, hvoraf de får ca. halvdelen af hvalpene – eller bare tæverne. Avlstæven kan derefter kan få lov til at blive hos sin fodervært efter de tre kuld.  

Faktaboks: Gå aldrig hen til en førerhund, da de altid er på arbejde, når du ser dem i gadebilledet. Pas meget på med fleksliner, når du går tur med din hund, da blinde nemt kan falde over den lange line. En førerhund kan desuden risikere blive distraheret, hvis din hund går flere meter væk fra dig. 

Faktaboks: Herhjemme er det ofte kommunerne, der ejer hunden, dog med undtagelser. Det er kommunerne der bevilliger hunden, resten søges hos fonde og fra gaver. Det er Brugernes FørerhundeOrdning, der står for træning, dyrlægebesøg og uddannelse af hund og 1 årligt servicebesøg hos brugeren. Bruger betaler selv for foder til hunden.  

Pt. er der 40 førerhunde placeret hos brugere, mens det er ca. 10 hunde, som bliver uddannet årligt til nye brugere. 10 hunde er placeret hos foderværter.

Winnie er både blind og en talentfuld hundetræner.

Faktaboks: Hvordan bliver man fodervært? Man kan ansøge om at bliver fodervært for en hvalp. Der en ansøgningsproces, og en række kriterier, der skal være opfyldt, blandt andet, at der er tid til hunden – og at man har et kendskab til hunde og hundetræning. 

Fun fact: Som det første sted i verden har Brugernes FørerhundeOrdning ansat en blind hundetræner, der i øvrigt også deltager i diverse hundesport. Hun har blandt andet deltaget i K9 Biathlon for alle. 

Måske vil du også synes om…

Fascineret af ulvehund

Fascineret af ulvehund

Historien om ulvehunden Yela er en usædvanlig fortælling om dyb fascination for en type hund som mange...

Er hunden sur på os?

Er hunden sur på os?

Vi hundeejere begår ofte den fejl at antage, at vores hunde tænker, som vi gør - eller at vores hunde bare...