Kære Brevkasse 

Hej Dyrlæge, min hund kurrer hen af gulvet, og jeg ved udmærket, at det er hendes analkirtler, der skal tømmes. Samtidig får jeg af vide af mange, at man ikke skal tømme dem alt for ofte, for så bliver problemet kun værre. Min hund har også allergier, så måske dette også har indflydelse? 

Hvad kan jeg gøre fodringsmæssigt for at forebygge? Nogle siger flere fibre, men hvilken slags er bedst? 

På forhånd tak

Signe Hansen 

Kære Signe

Tak for dit spørgsmål. Som du selv er inde på, er fyldte analkirtler en meget hyppig årsag til at hunden kører bagenden hen ad gulvet på en karakteristisk ”bumsende” måde. 

Men alle problematikker i området omkring endetarmsåbningen, undersiden af halen og ned omkring lysken kan give en irritation, der får hunden til at kure sådan i et forsøg på at afhjælpe ubehaget. 

Analkirtlerne skal gerne tømme sig løbende, når hunden har afføring. Hvis din hunds afføring er meget lind, kan det betyde at de tømmer sig dårligere. Andre hunde har bare svært ved det, uden man kan finde nogen egentlig årsag. Når først den kurer på enden og kirtlerne er fyldte og spændte, er det eneste man kan gøre her og nu at få dem klemt ud. Hvis man er rigtig uheldig, kan der opstå bylder og betændelse i kirtlerne, hvilket er meget ubehageligt for hunden. 

I forhold til hvad du selv kan gøre, er du fint inde på at en kost med en vis mængde fiber kan bevirke at afføringen holder sig fast og det kan hjælpe med at få indholdet klemt ud. Dog vil jeg anbefale at du snakker med din egen dyrlæge omkring kost, da der kan være nogen specielle hensyn at tage, når hunden også er allergisk. Hvis der en foderkomponent i allergien, er det specialkost, der skal til. 

“Når først den kurer på enden og kirtlerne er fyldte og spændte, er det eneste man kan gøre her og nu at få dem klemt ud”

Sidst men ikke mindst, kan det være en god ide at få tjekket om din hund kan have orm, hvis det ikke allerede er gjort. Orm stopper ikke analkirtlerne til, men det kan være med til at give kløe og ubehag i området. 

VH 

Hanne Friis

Dyrlæge i AniCura

Måske vil du også synes om…

Vil din hund snakke?

Vil din hund snakke?

Du går en dejlig tur med din hund. Vejret er godt, og du nyder den friske luft. Nu kommer der en anden...

Canicross – hvad er det? 

Canicross – hvad er det? 

Fotos af Tails of Ragno Karoline S. Brinch er en af grundpillerne i udbredelsen af canicross-sporten, som er...