Hvorfor forstår din hund, når du peger? 

Det kan virke selvfølgeligt, men hvordan kan det egentlig være? Hunden har jo ikke arme og fingre og benytter sig derfor ikke af en lignende adfærd selv. Alligevel ved hunden at den skal kigge i den retning vi peger. Det kan ikke engang chimpanserne finde ud af, så det er ret unikt.

Forskere fra University of Arizona i USA ville undersøge om der er tale om en medfødt evne eller om den er tillært. Hvordan undersøger man så det? Jo, nemt nok. Man studerer 8 uger gamle hvalpes evner til at forstå pegning. Ideen var at hvalpe på 8 uger ikke er gamle nok til at have tillært sig denne evne, så hvis de forstår signalet, må det være en medfødt evne. Nu var dette et stort og ambitiøst studie, så forskerne involverede hele 375 charmerende labrador og golden retriever hvalpe. Selv om det må have været noget af en udfordring at holde styr på så mange hvalpe, kom der nogen ret overbevisende resultater ud af anstrengelserne. 

Hvalpe går til den rigtige kop

I en klassisk pegetest blev en godbid gemt under en af to plastikkopper og en person pegede på den kop, der skjulte godbidden. I 2/3 af tilfældene gik hvalpene hen til den rigtige kop, hvilket er næsten lige så godt som voksne hunde. Forskerne konkluderede derfor at der er tale om en medfødt evne.

Forskerne analyserede også hvalpenes stamtavler og fandt frem til at 43% af hvalpenes evner til at klare denne og andre opgaver kunne forklares med genetik. Med andre ord er evnerne i høj grad arvelige. Forskerne mener at deres resultater kan hjælpe med at finde frem til de gener, der har gjort hunde til så velegnet et kæle- og tjenestedyr for mennesker.

www.science.org/content/article/these-adorable-puppies-may-help-explain-why-dogs-understand-our-body-language

Måske vil du også synes om…

Vil din hund snakke?

Vil din hund snakke?

Du går en dejlig tur med din hund. Vejret er godt, og du nyder den friske luft. Nu kommer der en anden...

Kære Brevkasse 

Kære Brevkasse 

Hej Dyrlæge, min hund kurrer hen af gulvet, og jeg ved udmærket, at det er hendes analkirtler, der skal...

Canicross – hvad er det? 

Canicross – hvad er det? 

Fotos af Tails of Ragno Karoline S. Brinch er en af grundpillerne i udbredelsen af canicross-sporten, som er...