Hunden hjælper psykisk sårbare 

Det vigtigste for foreningen Trinitas er det rigtige match. Trinitas er en frivillig forening, der har eksisteret siden 2014. Den har tilknyttet professionelle hundetrænere, som hjælper psykisk sårbare til at kunne have en hverdag ved hjælp af en trænet servicehund. Koordinator Trine Bargmann fortæller om foreningens arbejde i et interview til Dig og Hund. 

En servicehund kan sætte mentalt sårbare i stand til at handle ind, tage offentlige transportmidler, og fx tage en uddannelse mv. En ganske almindelig hverdag som folk uden psykiske lidelser tager for givet. 

– Det, der er det vigtigste for os, er det det rigtige match af hund og ejer -og vi bruger rigtig meget tid på samtaler- også løbende. Så vi ikke kommer ud i, at vi får en frustreret ejer og hund. 

Hvad skal du bruge hunden til?

Trine forklarer, at hun generelt spørger meget ind til, hvad man skal bruge hunden til, men også hvilke aktiviteter som hunden kræver af dig med hensyn til både træning, men også velbefindende. Det er vigtigt for os, at man er ærlig i forhold til, hvad man kan give sin hund tilbage af træning. Hvad har hunden brug for, for at kunne trives i sit job og som hund? 

Der er naturligvis basal lydighed, der skal være på plads, men det er mindst lige så vigtigt, at brugeren er trænet i at kunne tyde hundens signaler. Vi skal lære at forstå hundens signaler, for at kunne hjælpe os selv, pointerer hun. Hvis den gør, piber, eller lægger sit hoved på skødet, er det jo alt sammen en form afledning, påpeger Trine alvorligt. Trickere kan meget ofte ske, når brugeren er at ude og handle. Hunden opfanger lynhurtigt ejerens symptomer, og når de ændrer sig, ændrer de deres adfærd. 

-Meget af vores træning er netop møntet på dette, og det er vores adelsmærke, forklarer Trine. 

Angstanfald under opsejling

Trine husker tilbage på en episode, hvor en bruger ikke kunne forstå, hvorfor hans hund begyndte at pibe, for dernæst at gå op ad signalstigen med høj gøen. Det viste sig at hundens ejer fik et angstanfald 45 minutter senere, men hunden kunne opfange, at det var under opsejling. Hunde starter som oftest altid i det små. Måske er det sved eller åndedrættet, hunden opfanger. I dag ved brugeren langt bedre, hvordan han skal forholde sig til både sin hund og sin sygdom, udover at det er kæmpe hjælp i hverdagen at have en hund som kan advare sin bruger forud for et angstanfald.  

-Når vi er ude og holde foredrag rundt om i landet, er vores brugere meget ofte nervøse over at skulle præsentere foran et stort publikum. Det mærker deres hunde med det samme. De prøver faktisk ihærdigt at aflede dem fra den ubehagelige situation, siger Trine med et smil.  

Det er super eksempler på, hvordan hundene ved, når der er den mindste adfærdsændring hos os, så vi skylder dem at lære at forstå deres signaler, pointerer hun. Man kan se sin hund som et spejl. 

-Hvis du synes din hund er irriterende, skal man ofte lede hos sig selv først, smiler Trine.  

Hvad gør jeg, hvis jeg er udfordret og har brug for en hund?

Trinitas har blandt andet samarbejde med flere forskellige kommuner, hvor de tager på visitation i hjemmet med en indledende samtale.

Først og fremmest skal man have en læge-diagnosticeret lidelse, som gør at hverdagen er en stor udfordring for en. Det kan være at man har svært ved at tage en uddannelse, fordi man ikke kan tage transport derhen – eller at man ikke kan være sammen med andre mennesker, forklarer Trine. 

-Der skal selvfølgelig være et servicebehov, og ikke bare fordi man synes det kunne være hyggeligt at have en hund. 

Trine forklarer, at hun screener alle inden processen bliver sat i gang med en række opstartsspørgsmål, som fx hvor bor du og hvordan bor du etc. Hvis man fx kun bor på 32m2 så kan det godt være at man skal have en mindre hund. Vi vil også spørge ind til, hvordan bruger har det med sin sygdom, men også hvad vi kræver af ejer i forhold til det samarbejde de skal til at indgå, siger Trine. 

Har du fx selv en hund, man godt kunne tænke sig at få trænet til at blive servicehund? Egner den sig? Hvor meget erfaring har du med hunde og træning i det hele taget? Vi gør også klart, at vi bruger positive træningsmetoder og selvfølgelig aldrig magt. 

-Nogle har brug tryghed, hvor hunden er lille nok til at kunne være i en taske. Andre vil gerne have en stor hund som kan skabe afstand til andre både foran og bagved. Vi har alt fra Broholmer til Chihuahua. Hvis vi bare kan få dem ud og handle med en servicehund som hjælpemiddel med tiden, er det et kæmpe skridt, så man kan blive mere selvstændig. 

Dernæst kobler vi en træner på, som også foretager en vurdering af ansøgeren samt afstemning af forventninger. 

En servicehund er et livslangt projekt

Hvorfor er den indledende screening så vigtig? Ifølge Trine er det vigtigt for et succesfuld match at alle aspekter er afklaret i forhold til det indbyrdes samarbejde imellem bruger og hund, men også mellem parret og Trinitas. 

Det er vigtigt at få understreget at arbejdet med en servicehund er et livslangt projekt, og man stopper aldrig rigtig arbejdet, påpeger Trine, og siger, at det ikke mindst handler om livslang træning af dig selv. Det er netop derfor at vi recertificer vores par hvert andet år, supplerer hun, for at sikre at træningen af hunden hele tiden er up – to date og at hund og bruger stadig er et perfekt match, hvor alle parter fungerer. 

-Træningsforløb er aldrig helt ens, og vi skræddersyr et træningsforløb, hvor man kommer igennem alle de elementer du og servicehunden senere skal certificeres i. Det kan tage alt fra 6 mdr. til et par år, før et match er fuldt trænede op. 

Først når vores træner er 200% sikker på at du kan bestå, vil vi lade dig og din servicehund gå op til testen, for et succesfuldt resultat. Ved certificeringen har vi en uvildig dommer til at bedømme træningen, forsikrer Trine. 

Langt de fleste brugerne som kommer til os, er faktisk er indstillede på, hvad det kræver af dem selv, men derfor er det stadig vigtigt at lære at tyde hundes signaler, så samarbejdet bliver ved med at være succesfuldt. 

“Hvis du synes din hund er irriterende, skal man ofte lede hos sig selv først”

Faktaboks: 

Kommunen kan bevilge træning af hund og dermed bevilge et tilskud jf. hjælpemiddel paragraf 112, men man kan også vælge at finansiere det hele selv, hvis man ligger i en gråzone. Trinitas skræddersyr også træningsforløb efter økonomi. Trinitas hjælper ansøgere med at finde en hund, hvis man ikke har en i forvejen. 

Måske vil du også synes om…

Vil din hund snakke?

Vil din hund snakke?

Du går en dejlig tur med din hund. Vejret er godt, og du nyder den friske luft. Nu kommer der en anden...

Kære Brevkasse 

Kære Brevkasse 

Hej Dyrlæge, min hund kurrer hen af gulvet, og jeg ved udmærket, at det er hendes analkirtler, der skal...

Canicross – hvad er det? 

Canicross – hvad er det? 

Fotos af Tails of Ragno Karoline S. Brinch er en af grundpillerne i udbredelsen af canicross-sporten, som er...