Fascineret af ulvehund

Historien om ulvehunden Yela er en usædvanlig fortælling om dyb fascination for en type hund som mange aldrig ville turde drømme om at have som kæledyr. For Josie Quintrell er det en livsstil at have alt andet end helt almindelige familiehunde. Her fortæller hun til Dig og Hund historien bag valget af en tjekkoslovakisk ulvehund. 

Den lune sommerdag i slutningen maj, hvor Yela var gammel nok til at blive afhentet var en stor dag, husker Josie tilbage -og tilføjer at Yela i dag er 9 måneder gammel.

Hvorfor ulvehund?

-Jeg havde længe været på udkig efter en tjekkoslovakisk ulvehundehvalp og havde i flere år gjort et ret stort stykke arbejde med henholdsvis at møde og studere racen. På den måde også sikret mig at denne type hund ville passe godt ind i vores familie – og ikke mindst passe godt sammen med vores anden hund, som er en skøn husky. Jeg har altid været dybt betaget og ikke mindst fascineret af denne race – og på rigtig mange punkter minder den om huskyen – særlig aktivitetsniveau og jagtinstinktet. 

Josie husker hvordan hun havde været i dialog med Yela’s avler længe, før hun overhovedet fik hende hjem. 

-Jeg besøgte ofte hvalpene inden vi takkede ja til hende, mindes Josie. 

Hvilket køn?

Josie skulle også finde ud af hvilket køn, der ville være optimalt, da netop den type godt kan være køns-aggressiv, påpeger hun. Derudover undersøgte hun racen, for at finde ud af, om hendes kompetenceniveau i forhold til træning ville være tilstrækkeligt. Primært fordi der i racebeskrivelsen står, at det er en af de sværeste hunderacer, du kan få fat i, siger hun fuldstændigt ærligt, og lader forstå at det var et helt bevidst valg. For Josie har aldrig været rigtig i tvivl, om hun kunne magte den opgave. 

Lige netop med denne race er det uhyre vigtigt, ifølge Josie, at man finder et sted, hvor opdrættet er godt. Det vil sige et sted, hvor begge forældre er sundhedstjekkede, forklarer hun, og hentyder til at forældrene skal være venligsindede og komme fra gode levevilkår. Vælg altid et sted, hvor avleren er godkendt, og det kan du tjekke inde på Dansk Kennelklub website, anbefaler hun. 

Det er dog lige så væsentligt, at selve opdrætteren er positiv i sin måde at være på overfor hundene. Der er desværre mange steder herhjemme som udbyder ulvehunde med ringe opvækstbetingelser, advarer Josie. Det er heller ikke unormalt, at der også kan være ”proppet” andre racer i, f.eks. husky eller labrador etc. Dermed kan man få en hvalp med det værste fra begge racer eller en hvalp, hvoraf forældrene ikke er sundhedstjekkede, pointerer hun. 

-Ja, så får man sig godt nok en meget stor opgave, siger hun tørt. Find derfor en god opdrætter.  Det er mit absolut bedste råd med denne race. 

En vanvittig god lugtesans- men pas på!

Men hvordan adskiller en ulvehund sig egentlig fra en helt almindelig hund, er et spørgsmål, som de fleste gerne vil have svar på. For ordet ulv kan i de flestes ører lyde både skræmmende og dybt fascinerende. Hvilke urinstinkter ligger der sig gemt og hvordan kommer de til udtryk? 

En ulvehund har bare en vanvittig skarp lugtesans, lyder beskeden fra Josie. Det er nok både en styrke og en svaghed, påpeger hun alvorligt. 

-Hvis du har spist noget, så pas på hvad du rører ved bagefter, advarer Josie, for lugten i sig selv er en belønning. 

Ulvehund følger madspor!

Ulvehunden følger alle madsporene, og det kan give en uhensigtsmæssig ros i en adfærd som man ikke ønsker, fx  overdrevet tiggeri og biden, hvor man har berørt noget med lugten, pointerer hun. Ulvehunde er også mestre i at finde dig, fortæller Josie og supplerer med at understrege at hun aldrig nogensinde har trænet så meget ”leave it” og impulskontrol træning, som med Yela.  

-Og har du siddet i en anden bil end normalt, så bliver man også tjekket grundigt ud, griner hun. 

På mange måder er Josie’s erfaring dog, at en ulvehund ikke er så meget anderledes. Det kommer igen meget an på individet, da der kan være store variationer. 

-Min oplevelse er derimod, at racen utrolig gerne vil arbejde og er yderst lærenem.

Hvordan trænes en ulvehund?

Ulvehunden er på ingen måder så slem som alle fordommene lyder. Positiv forstærkning via godbidder og legetøj er vigtigt, udover at man træner ro. Og ja de første par uger skal du bruge rigtig mange godbidder – heldigvis er den tjekkoslovakiske ulvehund stort set altædende og bliver lige så glad for sit foder, som en godbid. Hav masser af tålmodighed, så skal det nok gå, lyder det fra Josie. 

-Lige nu er Yela kun 11 måneder gammel, så jeg vil gerne skabe en god kommunikation til hende. Det gør jeg blandt andet konkret ved, at hun øves i hel basal træning, håndtering, ro, lydtræning, husets regler, tricks-træning, søge-øvelser og kropskontrol. Derudover går vi til lydighed, hvor hun faktisk er en af de dygtigste hunde. Racen er utrolig lærenem, hvis man formår at motivere dem.

Aldrig hård hånd!

Josie forklarer, at det er vigtigt, at man aldrig anvender en hård hånd overfor dem ved fx at råbe eller skælde ud – eller på anden vis udføre noget, der kan få dem til at blive nervøse ved mennesket. Selvom det er en ulvehund, findes der intet bevis på at metoder, der indebærer alfa/leder og dominans er en god ide at anvende. Der er i al fald kun evidens på det modsatte. Alfa og dominanstankerne kan medvirke til at skabe en farlig hund, pointerer hun. 

Denne race er til de personer, der gerne vil træne deres hunde – forvent ikke der er noget, der er givet på forhånd. 

Fakta om ulvehund

Tjekkoslovakisk ulvehund er en meget mere alsidig hund som kan følge godt med indenfor alskens hundesport, herunder Mantrailing, Sar, Agility, Dog Diving, Rally, Lydighed, Træk og Løb og mv. Det kan være svært at sige, hvilken type hund man får, fordi racen stadig er meget ny. De har betydeligt mere vogtergen end fx en husky – og kræver grundig socialisering. 

Bedste tip:

Indhegning af have, altid snor på– godt med plads og tålmodighed – som denne race kræver Og sæt masser af tid af til alene hjemme-træning og socialisering. 

Det betyder utrolig meget for kommunikationen at træne tricks med sin hund. Det har en kæmpe betydning for hundens måde at være på fremadrettet. Min erfaring er, at det giver en helt igennem utrolig lyttende hund.

Mere nysgerrig?

Er du mere nysgerrig på racen er alt Yela’s træning fra 8. uge og til nu, er på youtube under: Josie Quintrell – A Wolfdog and a Husky!

Måske vil du også synes om…

Er hunden sur på os?

Er hunden sur på os?

Vi hundeejere begår ofte den fejl at antage, at vores hunde tænker, som vi gør - eller at vores hunde bare...