Er hunden sur på os?

Vi hundeejere begår ofte den fejl at antage, at vores hunde tænker, som vi gør – eller at vores hunde bare burde vide bedre. Når vi tilskriver deres adfærd noget som egentlig er menneskelig adfærd, begår vi det, der hedder antropomorfisme. 

Antropomorfisme er, når en person ser menneskelignende egenskaber hos fx dyr. Vi er mestre i at prøve at forstå andre fra vores eget synspunkt, hvilket er forståeligt nok. Men det kan få os til at ”antropomorfisere” vores hunde på flere måder, der ikke er særlig hensigtsmæssige for vores hunde.  

Din hund er ikke ude på hævn 

Men er det virkelig så slemt at tillægge vores kæledyr menneskelige egenskaber? 

Meget straf-baseret træning er dybt forankret i antropomorfisme, ifølge Randi Rossman, adfærdsekspert hos Canine Behavior Science i USA. Den form for træning forsøger altid at retfærdiggøre brugen af at korrigere for specifik hundeadfærd. Det sker ved, at man laver en historie, som forklarer uønsket opførsel eller laver en fortælling som forklarer en hunds særlige adfærd – og hvad man bør gøre ved det. Hvis en hund tisser på en af dine gæsters sko, er det ikke fordi den forsøger at hævne sig på dig.  Det er ikke sådan, hunde tænker. Der kan være mange årsager som stress eller fysiske årsager, men det er godt som sikkert aldrig hævn. 

Når vi menneskeliggører hunden

Mange kommer til at opfinde en årsag til, hvorfor hunden reagerer, som typisk er afledt af, hvad en person måske tænker i en lignende situation, og som ikke rigtig afspejler, hvordan en hund ville tænke, siger hun.

Nogle gange fører det endda til, at en ejer tror, at deres hunds adfærd har et bevidst, menneskelignende motiv, som trods eller hævn. 

-Nogle mennesker har skabt meget komplekse opdigtede historier om deres hunds adfærd. Andre kan bare ikke forstå, hvorfor hunden gør som den gør, fordi de ikke ved nok om hunde. 

Helt normal hundeadfærd som mange ejere ikke forstår 

* Hunden humper ben eller genstande eller andre hunde: hundeejere synes det er pinligt, når hunden humper. De tror ofte, at det er seksuel adfærd, mens det i realiteten skyldes stress eller overstimulering.  Ligesom logren, har humperi også mange nuancer. 

* Knurren, her fx en hurtig knurren, en lav eller lang knurren er alle meget vigtige og helt naturlige former for hundekommunikation. En hund, der knurrer fortæller dig, hvordan den har det. Knurren tjener som en advarsel, ikke som dominans. Mange gange knurrer en hund, fordi den er ekstremt bange og gerne vil have et menneske til at lytte.

* Urenlighed, her kan man være sikker på, at hunde ikke tisser eller afmærker dit hus for at straffe dig. En hund som har et uheld eller gentagne uheld er sandsynligvis ikke helt renlig endnu – og man bør aldrig straffe dem for det. Der kan være mange både fysiske eller andre årsager til at uheld sker. Afmærkning er en vigtig og helt naturlig hundeadfærd. Duftafmærkning er en måde for hunde at kommunikere med hinanden og få information om deres miljø. Hunde vil markere i huset for at skabe fortrolighed og lindre stress ved miljøforandringer.  

* Øjenkontakt, hvis hunden undgår øjenkontakt er det ikke fordi den er skyldig. De “skyldige” hundefotos på sociale medier, som får os til at grine, fx en hund ved siden af en ødelagt toiletpapirrulle. Men hvis ejeren lige har straffet hunden eller sagt noget til den, vil hunden ofte vende øjnene væk for at udvise underdanighed og stressadfærd – ikke skyld.

* Når hunden hopper op i sengen eller sofaen, betyder det kun at hunde også kan være komfortable. Det betyder ikke, at de vil overtage dit hjem. 

Menneskeliggørelse er ikke kun skidt 

Menneskeliggørelse i et hund-ejer forhold kan dog være nyttigt eller endda fornuftigt i visse tilfælde, hvis hunden fx er bange eller sky. 

-Det er okay at menneskeliggøre, når det hjælper med at opbygge empati for hunden, og hvor der er ligheder mellem mennesker og hunde, siger Rossman. 

Hunde har følelsesmæssige systemer i hjernen som ligner vores. Frygt er ofte kilden til mange adfærdsudfordringer – og er ikke så anderledes for os end for hunde.

Med lidt hjælp fra positiv forstærkning og forståelse af hundens kommunikation og kropssprog, kan man undgå mange misforståelser.

www.dailypaws.com

Måske vil du også synes om…

Fascineret af ulvehund

Fascineret af ulvehund

Historien om ulvehunden Yela er en usædvanlig fortælling om dyb fascination for en type hund som mange...