Fotos af Tails of Ragno
Karoline S. Brinch er en af grundpillerne i udbredelsen af canicross-sporten, som er en relativt ny social hundesportsgren herhjemme. Canicross er løb med hund, hvor hunden løber foran i en træksele og er forbundet til løberen via en elastisk line. Canicross udspringer af slædehundesporten, og er i mindre skala blevet dyrket i trækhundeklubberne herhjemme.
Siden 2020, hvor Karoline var med til at starte klubben DIRTY PAWS, har sporten været i kraftig vækst, og DIRTY PAWS har nu over 20 lokalklubber rundt om i Danmark. Sporten bliver fortsat mere og mere populær, og det er der en helt særlig grund til ifølge Karoline:
-Canicross for hunde og deres ejere er en ny måde at dyrke et fællesskab på, samtidig med at hund og ejer får sund motion og bliver mentalt afstresset.
Men hvad er det præcis canicross kan, som gør, at det er en sport i kæmpe udvikling?
Dig og hund har talt mere med Karoline, som er meget aktiv indenfor mange forskellige discipliner af hundesporten, både som klubbestyrer, træner og konkurrenceløber. Hun og hendes hund Frida har deltaget i mange løb i både ind- og udland – senest DM i Dansk Trækhundeklub, hvor de tog 1. pladsen med hjem. Men hendes fokus er særligt på at få bredden med, da sporten er for alle typer hunde og løbere.
Hundene elsker det
– Der er meget godt at sige om canicross, og det er nok også derfor sporten er blevet så populær på kort tid. Jeg tror kort og godt, at det er den måde man løber sammen på, som er helt unik.
Ifølge Karoline, er der flere facetter i det. For i princippet kan man jo bare selv løbe med sin hund derhjemme, men dette er også en ny måde at dyrke et socialt fællesskab på. Det er et samarbejde mellem hund og ejer og en kombination af det fysiske og mentale, hvor begge parter bruger ben og hoved – mens man laver noget sammen med andre.

“Jeg tror kort og godt, at det er den måde man løber sammen på, som er helt unik.”
-Det er intelligent motion, for det handler ikke bare om at gøre din hund fysisk træt ved at drøne lige ud af en landevej. Canicross foregår i naturen og giver også mental stimulering, da hunden skal samarbejde med dig – og samtidig forholde sig til mange ting blandt andet et hav af dufte og de andre hunde og mennesker.
Karoline forklarer, at det tekniske, der betegner canicross, er den måde man løber med hunden foran sig i en sele, hvor du er spændt sammen med hunden. Hunden hjælper simpelthen med at trække dig fremad. Det sjove er, at de fleste hunde elsker at trække.
-Det er nok også derfor, at så mange hundeejere har problemer med hunde, der trækker, fordi det er en naturlig ting for dem, griner Karoline.
Jeg løber selv med en Golden Retriever, fortæller Karoline og tilføjer, at det dermed beviser, at man kan løbe med nærmest alle racer – også en race som mange tror er lidt til den dovne side. I klubben har vi både Yorkshire terriere og Grand Danois – og alle størrelser ind imellem.
Hvordan lærer man så en hund at trække, hvis den har aflært at trække i snoren?
Karoline ser det ikke som noget problem, for de fleste hunde fanger det hurtigt:
-Hundene lærer som regel, at når trækselen hentes frem, så er det trækketid, mens den anden sele eller halsbånd er til almindelige gåture. Der er forskel. Nu er vi på arbejde. De begynder ikke at trække mere på de almindelige gåture, fordi de har lært at trække på løbeture, pointerer Karoline. Oftere tværtimod.
Den bedste start er at komme til træning i klubben, fordi hundene ser på de andre hunde og kopierer det. De bliver opstemt af at komme ud på tur med andre hunde på grund af flokinstinktet. De elsker at løbe sammen.
-Det er nok den letteste og hurtigste måde at starte indlæringen, anbefaler Karoline.
Har man ikke mulighed for at løbe med andre, så kan det tage lidt længere tid – men langt de fleste hunde kan lære at trække ved at gå trinvis frem med træningen. Giv masser af ros hver gang hunden “lægger sig i selen”, så den lærer, hvad du gerne vil have den til. Derefter kan man arbejde med retning, tempo osv.
Hunde lærer det hurtigt
– Jo mere man arbejder med sporten, jo flere facetter finder man. Der er altid mere at lære. Men heldigvis er de fleste hunde hurtige til at lære det basale. Vil man lære mere, laver vi også af og til webinarer og workshops, hvor man kan gå i dybden med indlæring af canicross.

Hvordan foregår løbetræning i en klub?
Løbetræningen i DIRTY PAWS klubberne er som regel én gang om ugen, nogle enkelte har måske to eller tre trænings-aftener. Her hjælper frivillige tovholdere med at stå for ruter og hjælpe folk i gang. En typisk træning hos team Nordsjælland, hvor Karoline er tovholder kunne se sådan ud:
– Vi afventer og ser, hvor mange der dukker op, og deler os op i 2-3 grupper efter hastighed og distance. Er der nye med, tager vi en snak om vores regler og låner dem måske udstyr, hvis de mangler. Vi går lidt først som opvarmning og løber så derudaf i skoven. Vi løber som regel i en lang række – særligt hvis hundene ikke kender hinanden endnu.
Nogle gange beslutter vi os for at holde pause ved en sø. Nogle kan løbe side om side med tiden, når hundene ellers er trygge ved det. Det vigtigste er at alle skal kunne være med, og det skal for alt være sikkert og hyggeligt for alle. Men langt de fleste hunde fungerer godt sammen, når der løbes – så vi har også haft stor succes med at have ellers reaktive hunde med.
“Det sjove er, at de fleste hunde elsker at trække.”
Karoline fortæller, at der var en Border Collie i klubben, hvis ejer var meget bekymret, fordi den kunne ikke lide andre hunde og var nervøs. Det tog nok en gang eller to, så blev den hund for altid transformeret til at elske at komme til træning. Det kan mange gange være lige præcis det, der gør at folk holder sin hund hjemme, for det kan være en kæmpe barriere, hvis hunden er skrækslagen eller udfarende, pointerer hun. Men til træning er der helt trygge rammer.
Canicross ændrer hunde
-Canicross ændrer hunde, og pludselig kan de godt lide hinanden til træning. Det hører jeg fra mange ejere. Og det ultrafine ved canicross er samarbejdet, man bygger op med sin hund. Når man har løbet sammen noget tid, lærer hunden at aflæse en og ved præcis, hvornår den skal dreje til højre og venstre.
Ifølge Karoline er det lidt magisk, når man begynder at opleve turen gennem sin hund, og glemmer sig selv, fordi man er så fokuseret på sin hund. Løbeturene bliver meget nemmere og sjovere, og man glemmer tid og sted for en stund.
Social menneskekontakt
Os i klubben har et super sammenhold, fortæller Karoline og understreger, at de laver mange klubture, hvor de måske er 20-25 medlemmer afsted sammen. Der er sågar et champagnehold om fredagen i vores klub i Nordsjælland, smiler hun. Det er sammenholdet og fællesskabet som er en vigtig del af det – og så skønt, når der er nogle der står og venter på at man kommer med, siger Karoline.
-Mange af vores løbere siger, at de aldrig ville løbe, hvis ikke det var for hunden. Man går tit i stå når man bare træner alene. Men hundene er altid klar og skal alligevel ud på tur. I en travl hverdag kan det for mange være rart, at man kan motionere både sig selv og hunden samtidig, ved at udskifte nogle af gåturene med løb.
Gode tips:
– Husk at starte langsomt. Hundens krop skal vænnes til træk og løb.
– Overvej hundens alder og grundkondition nøje og byg stille og roligt op.
– Kombiner gerne med anden træning. Gåture i forskelligt terræn er godt til at opbygge kondi. Styrketræning og balancetræning er et godt supplement.
– Brug det rigtige udstyr. En god sele til hunden, elastisk line og bælte til løberen
– Få gode råd i din lokale DIRTY PAWS klub
– Vær opmærksom på vind og vejr. Særligt i sommerperioden skal man være påpasselig med at holde turene korte og sørge for ekstra vand og pauser.
De fleste hunderacer egner sig, men der kan være fladsnudede hunderacer, som måske vil være udfordret. Er din hund meget lille eller meget stor/tung, så hold turene korte.
Faktaboks:
Karoline Sidelmann Brinch: Dyrlæge, hunde-, canicross- og løbetræner. Konkurrenceløber og Danmarksmester i canicross. Ejer af Frida som er en 6-årig Golden Retriever. Medstifter af Dirty Paws hundeløbeklub tilbage i 2020 sammen med Virbac.
I dag er der over 20 klubber rundt omkring i landet. Klubben drives af Karoline og Ragno Nero (Tails by Ragno) i samarbejde med en gruppe frivillige og tilbyder gratis løbeture.
DIRTY PAWS Facebook: https://www.facebook.com/groups/dirtypawsklubhus/