Alt for mange hunde har dyrlægeskræk

Dyrlægeskræk

Katrines store ønske er at få hundeejere og veterinærfaglige til at mødes på midten i et samarbejde om at håndtere og tilgå hundene på en mere positiv måde, så man undgår at gøre hunde bange for at komme til dyrlæge eller give dem problemer med håndtering som f.eks. negleklipning, øredrypning, pelspleje eller lignende.

Men hvad er problemet?

Alt det, vi præsenterer hundene for på dyreklinikken, er fremmedartet og stressudløsende, og hvis vi ikke passer meget på, bliver det hurtigt en negativ oplevelse for hunden. Det kan gøre hunden bange for at komme til dyrlæge eller for den behandling, som ejer skal udføre i hjemmet. Andre hunde eller dyrearter på klinikken, lugte af medicin og desinfektionsmidler, fremmede mennesker, der overskrider hundens personlige rum, fiksering, smerte og sygdom er alt sammen noget, der kan stresse eller skræmme hunden.

Hvad fik dig til at beskæftige dig med hunde, der har dyrlægeskræk?

Jeg har oprindeligt en baggrund som hundetræner og at arbejde på en dyreklinik var i starten lidt af en omvæltning for mig. Det var en meget anderledes måde at behandle hundene på. Men når alle omkring en, gør tingene på en bestemt måde, så bliver det en norm, som man ikke sætter spørgsmålstegn ved. Sådan arbejdede jeg i mange år, men en dag vågnede jeg bare op og tænkte, at det jeg gjorde som veterinærsygeplejerske, ville jeg aldrig gøre som hundetræner. Jeg begyndte at blive opmærksom på alle de angste hunde, der bestemt ikke brød sig om at komme på klinikken og så samtidig, at her var et krydsfelt mellem hundetræning og dyrlægeverdenen og at det krydsfelt kunne hjælpe med at løse og forebygge angsten.

Katrine Hammer - Dyrlægeskræk

Jeg opsøgte derefter mere viden om emnet og tog alle kurser, jeg kunne komme i nærheden af. Samtidig brugte jeg min viden som hundetræner til at rådgive hundeejere omkring deres hundes adfærd og startede facebooksiden “Dyrlægeskræk” for at udbrede information om dette vigtige emne.

Hvorfor tror du hunde bliver angste?

Mange problematikker opstår, fordi vi utilsigtet kommer til at lære hunden, at fx. dyrlægebesøg, negleklipning eller tandbørstning er ubehagelige. Mange hundeejere og veterinærfaglige har desværre den opfattelse, at ”sådan er det jo bare” og det er der ikke noget at gøre ved. Men med omtanke og viden er der faktisk rigtig mange ting vi kan gøre – eller undlade at gøre – som vil give hunden en bedre oplevelse, forebygge dyrlægeskræk og gøre livet nemmere og bedre for både hunden selv.

Hvad mener du, der skal gøres ved problemet?

Som jeg ser det i dag, er der to fronter, der skal arbejdes på:

  1. Hundeejerne skal lære at tænke i træning i den daglige omgang og røgt og pleje af deres hund. Problemer med håndtering opstår ofte, fordi hundeejerne mangler viden om, hvordan man inddeler sin træning i små delmomenter, så man opnår succes og hunden har lyst til at lege med. Positiv og trinvis tilgang til håndtering, aflæsning af hundens tidlige signaler på utryghed og en accept af, at hunden har behov for at føle kontrol i situationen er noget af det vigtigste, man som hundeejer kan lære.
  2. Dyreklinikkerne skal have mere viden om, hvilke ting, der stresser dyrene, hvordan denne stress kan minimeres og hvordan man kan udføre de traditionelle procedurer på en ny og mere adfærdsmæssig korrekt måde. Og så skal de vide noget om hundetræningsprincipper – for hunde lærer hele tiden, også når vi ikke lige føler, at vi har ”trænerkasketten” på. Både hundeejere og personale på dyreklinikkerne bør være klar over, at et godt forhold til dyrlægen er afhængig af positive oplevelser og at det også kræver besøg på andre tidspunkter end når hunden er syg. Det er faktisk et ud af 7 tips til at undgå dyrlægeskræk, som hundeejere kan have glæde af at læse.
    Læs 7 tips til at undgå dyrelægeskræk

Faktaboks: Katrine Hammer
2001 – 2019: Veterinærsygeplejerske på dyreklinik.
2018: Certificeret FearFree Practitioner, USA – en uddannelse i hvordan man kan mindske stress og angst i forbindelse med dyrlægebesøg og opnå bedre hundevelfærd og større arbejdsglæde hos personalet på klinikken på samme tid.
2019: Forlader dyrlægepraksis og lancerer “Dyrlægeskræk”: Kurser og online forløb for hundeejere, holder webinarer, foredrag, private træningsforløb og kurser for både hundeejere og veterinærfagligt personale.

Links:

Hjemmeside: Dyrlægens skræk

Facebook: http://facebook.com/dyrlaegeskraek

Instagram: http://instagram.com/dyrlaegeskraek

Måske vil du også synes om…

Vil din hund snakke?

Vil din hund snakke?

Du går en dejlig tur med din hund. Vejret er godt, og du nyder den friske luft. Nu kommer der en anden...

Kære Brevkasse 

Kære Brevkasse 

Hej Dyrlæge, min hund kurrer hen af gulvet, og jeg ved udmærket, at det er hendes analkirtler, der skal...