Det svære indkald

Der findes ikke to hunde, der er helt ens. Hunde er individer og har hver deres personlighed. Der kan endda være meget stor forskel på to hunde, selvom de er af samme art. Der er dog nogle personlighedstræk, som er meget sandsynlige at finde i en hund. Der er også visse personlighedstræk, der hører til de enkelte racer.

Nogle hunderacer knytter sig meget tæt til deres ejer. Andre er mere selvstændige. Det er et af de træk hos hunde, der kan påvirke træningen, og det påvirker blandt andet indkaldet.

De besværlige hunde

Det er min mening, at det at kunne kalde sin hund ind til sig er det, der er allervigtigst at træne. Det gælder for alle hunde, men for nogle kan det være en større udfordring. De lidt mere besværlige hunde er dem, der er selvstændige, superglade for at snuse og/eller har et udpræget jagtinstinkt. For de hunde eksisterer der andet i verden end at gøre sin ejer glad og at være tæt på ham eller hende.

Når vi har fremavlet hunderacer, som har en stor selvstændighed, så er det, fordi det personlighedstræk har været nødvendigt. Hvis en hund skal jage rotter og ræve, så kræver det noget mod. Skal den følge et spor i meget lang tid uden at stoppe, så skal den være helt vild med at snuse. De evner er praktiske til visse opgaver. De er bare desværre ikke en hjælp, når hunden skal kaldes ind.

Alle hunde kan trænes

Har du en hund af en af de racer, der er lidt besværlig, når det kommer til indkald, skal du ikke give op! Alle hunde kan blive gode til at komme, når der bliver kaldt. Det handler om at træne nok og at træne rigtigt.

Jeg har løbende hvalpehold, hvor hundeejere kommer med deres hvalpe, der er et sted mellem 8-9 uger og 6 måneder. Her ser jeg sjældent problemer med indkald. Den lille hvalp har nemlig stadig brug for den sikkerhed, dens ejer giver den. Det kan udnyttes. Du kan sørge for at starte indkaldstræningen så tidligt som muligt. Så vokser hvalpen op med den opfattelse, at det er en god idé at komme, når der bliver kaldt.

Når hundene bliver lidt ældre, begynder deres træk at falde på plads. Deres behov begynder også at skinne mere igennem. Nogle hunde har et stort behov for at snuse. Nogle har behov for at løbe. Det er vigtigt at dække de behov hos hundene. De kan nemlig ikke lade være. Så har din løbeglade hund ikke fået løbet, når snoren kommer af, så begynder den nok at løbe.

Knyt bånd

Det er en god idé at starte træningen tidligt. Det er også vigtigt at tænke på, hvordan træningen foregår, og hvad der ligger bag den.

De meget selvstændige hunde føler ikke, at de har brug for deres ejer for at overleve. De skal have en bedre grund til at knytte sig til nogen. Så den grund skal vi tænke på at give dem. Du skal som ejer til en selvstændig race arbejde på at knytte et bånd imellem jer. Giv din hund en grund til at synes, at du er interessant og noget værd. Det kan foregå på mange måder, men det kan blandt andet være samarbejdsøvelser.

Meget snusende racer er bl.a.:

Beagle

Blodhund

Spaniels

Ruhåret hønsehund

Selvstændige racer er bl.a.:

Terriere

Chow Chow

Gravhunde

Schnauzere

Af Vivian Petersen

Måske vil du også synes om…

Fascineret af ulvehund

Fascineret af ulvehund

Historien om ulvehunden Yela er en usædvanlig fortælling om dyb fascination for en type hund som mange...